Simptome ale accidentului vascular cerebral (AVC) pe care toată lumea trebuie să le cunoască

0

Stresul, stilul de viaţă dezordonat şi alimentaţia nesănătoasă sunt doar trei dintre cauzele accidentelor vasculare cerebrale, informează DIGI24.

Media de vârstă la care oamenii sunt afectaţi a început să scadă de la 55 către 30 de ani în ultima perioadă. Medicii atrag atenţia că boala loveşte crunt, aşa că le recomandă tinerilor să nu ignore simptomele şi să meargă la control.

Un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală este cea mai des întâlnită cauză a accidentului vascular cerebral. Practic, sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului, iar aceasta „moare”. Medicii spun că multe cazuri ar putea fi prevenite, dar românilor le lipsesc informaţiile. Din păcate, acest lucru ne plasează pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalităţii din această cauză, afirmă specialiştii în domeniu.

Recunoaşterea simptomelor care indică instalarea unei boli vasculare cerebrale poate salva vieţi, aşa că este important ca pacienţii să le observe din timp şi să meargă la medic. Printre cele mai frecvente simptome se numără dificultatea de a mişca membrele de pe o parte a corpului, limbajul greoi, furnicături în corp sau blocajul muşchilor feţei, dar şi dureri intense de cap.

7 semne ale unui accident vascular cerebral:

1. Pacientul observă că îi slăbeşte forţa în unul dintre membre;

2. Poate avea furnicături sau amorţeli în membrul în care forţa i s-a diminuat;

3. Pacientul poate prezenta tulburări de vorbire, concretizate în special prin dificultăţi în articularea cuvintelor;

4. Se poate observa, în principiu de către cei din jur, o asimetrie facială. Această asimetrie specifică accidentelor vasculare cerebrale afectează mai mult partea inferioară a feţei, cel mai frecvent semn fiind căderea colţului gurii;

5. Cefalee (durere de cap), ce apare doar în accidentul vascular hemoragic, cel ischemic fiind fără durere. Durerea are intensităţi variabile, de la durere de intensitate variabilă până la durere atroce;

6. O stare de amețeală, lipsa echilibrului sau a coordonării. În unele cazuri, aceasta este urmată de pierderea cunoștinței;

7. Greață și vărsături.

În cazul în care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilităţi fizice sau mentale permanente. Tratarea urmărilor unui AVC este dificilă şi implică mai multe eforturi.

Sursa: DIGI24, adevărul.ro

Loading...
Share.