Boala ce poate fi prevestită de respirația urât mirositoare. Cum se tratează

0

Urmele roşii de sânge pe periuţă sau în chiuvetă pot fi semnele de început ale parodontozei, o afecţiune care, netratată, duce la pierderea dinţilor prin distrugerea (retragerea) osului în care sunt aceştia implantaţi, informează DIGI24.

Boala parodontală este o afecţiune progresivă şi cauza principala a pierderilor dentare în rândul adulţilor din lumea întreagă. 

Iată câteva semne care prevestesc apariţia paradontozei, potrivit DIGI24:

1. Sângerările gingivale. Sângerarea la periaj, la folosirea aţei dentare sau la consumul unor alimente reprezintă un prin semn al paradontozei. Acest fenomen se explică prin faptul că bacteriile şi toxinele lor din placa bacteriană provoacă o infecţie care face ca ţesuturile să fie predispuse la sângerare.

2. Durere, roşeaţă sau umflarea gingiilor fără motiv aparent. Unul dintre răspunsurile de apărare ale sistemului imunitar este inflamaţia gingiilor, o reacţie prin care organismul încearcă să izoleze bacteriile care cauzează boala şi să împiedice răspândirea lor în alte părţi ale corpului.

3. Retracţia gingivală. Inflamaţia va determina distrugerea ţesutului parodontal şi expunerea rădăcinii dintelui, acesta apărând mai lung. Nu în ultimul rând, rădăcina expusă este mai sensibilă la durere şi se poate caria uşor.

4. Respiraţia urât mirositoare (halitoza). Halitoza are numeroase cauze, una dintre ele fiind prezenţa resturilor alimentare între dinţi, sub linia gingiei. Acesta afectează interacţiunea cu persoanele din jur şi confortul personal şi, de asemenea, este asociată frecvent cu boala parodontală.

5. Dinţii care încep să se mişte. Dinţii care se deplasează din poziţia lor obişnuită şi modificarea muşcăturii reprezintă un semn că osul s-a retras atât de mult, iar rădăcinile sunt atât de puţin implantate în os, încât chiar şi forţele normale din timpul masticaţiei determină deplasarea dinţilor.

6. Prezenţa puroiului între dinţi. Acesta este un indiciu clar al infecţiei parodontale în stadiu avansat, reprezentând rezultatul luptei organismului împotriva infecţiei bacteriene.

Gingivita este primul stadiu şi singurul reversibil al bolii parodontale, astfel încât este esenţială recunoaşterea primelor semne ale acestei afecţiuni.

Nu în ultimul rând, menţinerea unei igiene corecte (periaj de cel puţin 2 ori pe zi, folosirea aţei dentare sau a duşului bucal zilnic) şi detartrajul periodic sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor.

Sursa: DIGI24

Loading...
Share.