Studiu: Află cât de periculos este uscătorul de mâini de la toaletă

0

Un studiu realizat de o universitate americană arată cât de periculoase sunt de fapt uscătoarele de mâini din toaletele publice.

Dacă sunteţi genul de persoană care are fobie de tot ce înseamnă microbi şi bacterii, atunci e posibil să nu vă placă ceea ce veţi citi aici.

De ani de zile circulă un mit potrivit căruia uscătoarele de mâini din toaletele publice sunt adevărate bombe sanitare. O teorie care nu a fost probată până acum cu argumente ştiinţifice.

O echipă de cercetători de la Universitatea Connecticut a vrut să afle cât e mit şi cât e realitate în acest scenariu, potrivit Science Alert. Ei au făcut un experiment în care au folosit vase Petri, adică acele cutii rotunde de plastic sau de sticlă, în care oamenii de ştiinţă care lucrează în laborator adună de regulă tot felul de mostre ce urmează a fi analizate la microscop.

Autorii studiului au plasat vase Petri în toaletele din campusul universitar, în mijlocul încăperilor şi alte vase Petri chiar sub uscătoarele electrice de mâini. Rezultatul spune tot: în primele cutii se afla o singură colonie de bacterii, în timp ce în fiecare vas plasat sub uscătoarele de mâini se regăseau între 18 şi 60 de colonii, după doar 30 de secunde de funcţionare a aparatului.

Trebuie ştiut că uscătorul electric de mâini, deşi considerat de unii o alternativă ecologică la şerveţelul de hârtie, este de fapt un adevărat vulcan de materii fecale.

Când cineva trage apa la WC, într-o cabină fără tavan, cum sunt cele de la mall-uri de exemplu, particule microscopice de fecale şi bacterii sunt aruncate în aer la înălţimea de 4,5 metri.

Atunci când se întâmplă acest lucru, uscătoarele de mâini le pot atrage, pentru ca apoi să le împrăştie pe mâinile persoanei care tocmai s-a spălat şi vrea să se usuce.

Totuşi, toate aceste detalii, deşi pot provoca repulsie, nu ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, conform unor oameni de ştiinţă. Bacteriile nu sunt automat periculoase pentru sănătatea omului. La urma urmei, ciupercile, bacteriile şi microbii se află absolut peste tot în jurul nostru. În plus, expunerea la bacterii ne ajută să ne construim un sistem imunitar cât mai solid.

Da, toaletele sunt pline de bacterii. Nu, acest lucru nu înseamnă automat că o să ne îmbolnăvim, potrivit unui microbiolog de la Argonne National Laboratory din Illinois, Jack Gilbert, citat de Live Science. El precizează că există o probabilitate foarte redusă ca organismele care cresc în toaletele publice să provoace infecţii.

Aşa cum nu există nici studii care să spună clar că prosoapele de hârtie reprezintă o alternativă sigură.

Loading...
Share.